Προορισμός - oceanis

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και η κοσμοπολίτικη συνοικία της Καλαμαριάς στην οποία βρίσκεται το ξενοδοχείο μας είναι ιδανική για όλους τους επισκέπτες . Ζευγάρια, παρέες, οικογένειες, επαγγελματίες είναι έτοιμοι να μαγευτούν και να ξελογιαστούν από την γεμάτη ενέργεια δραστήρια και ερωτική πόλη του Βορρά.

Οι βόλτες στην πόλη σε μαγεύουν. Η Άνω Πόλη με τα χρωματιστά σπίτια λουσμένα από τον ήλιο τα κάστρα με την μαγική θέα του Θερμαϊκού αλλά και η απαραίτητη μεσημεριανή βόλτα στο Καπάνι της Θεσσαλονίκης θα δώσουν χρώμα και άρωμα στις μνήμες του ταξιδιού σας. Οι δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες ο Λευκός Πύργος οι εβραϊκές συναγωγές τα παλιά αρχοντικά και η αρχιτεκτονική της οδού Αριστοτέλους έχουν μεταμορφώσει την φτωχομάνα του Θερμαϊκού σε μια από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις των Βαλκανίων.

Σύγχρονη Ιστορία

Από τα μέσα του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου η Θεσσαλονίκη μπήκε σε μια καινούργια εποχή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Οθωμανική Αυτοκρατορία επιχείρησε μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Έτσι με την έλευση του 20ου αιώνα είχε αέριο, φωτισμό, τραμ, τηλέφωνο, μοντέρνες αποβάθρες στο λιμάνι και το κυριότερο τις πρώτες βιομηχανίες της.

Η πραγματικά μοντέρνα εποχή της πόλης αρχίζει με την απελευθέρωσή της. Οι Έλληνες γρήγορα έγιναν ο κυρίαρχος πληθυσμός στην πόλη, εισάγοντας νέα διοίκηση και ξεκαθαρίζοντας το Οθωμανικό παρελθόν. Η μεγάλη Φωτιά του Αυγούστου του 1917, που κατέστρεψε τον “ανατολίτικο” χαρακτήρα μεγάλου μέρους της πόλης και το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της, συνέβαλε στην μεγάλη αλλαγή της όψης και του χαρακτήρα της πόλης. Οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας στη δεκαετία του 1920 και οι μεγάλες τους ανάγκες διαμονής συνέβαλαν σε αυτό αποφασιστικά.

Οι τοπικές παραδόσεις, η μοναδική ιστορία της πόλης στο σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων επηρέασαν την πολιτισμική και καλλιτεχνική έκφραση της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας μία φολκλορική και λαϊκή παράδοση, ιδιαίτερα στη μουσική, που ήταν μοναδική στο είδος της.

Η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη έχει υπάρξει πόλη σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της χωρίς ποτέ να χάσει αυτό το status.

Προϊστορικά Χρόνια

Πολύ καιρό πριν τη δημιουργία της πόλης εδώ και 23 αιώνες, η περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου ήταν γεμάτη οικισμούς που χρονολογούνται ως τη Λίθινη Εποχή. Μέχρι σήμερα, επτά από αυτούς τους προϊστορικούς οικισμούς έχουν βρεθεί στην περιοχή, γεγονός που αποδεικνύει ότι το μέρος κατοικήθηκε από την πέμπτη ή έκτη χιλιετία π.Χ.

Αρχαιότητα – Βασίλειο της Μακεδονίας

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης ξεκινά γύρω στο 315/6 π.Χ, όταν ο Κάσσανδρος μετέπειτα Βασιλιάς της Μακεδονίας (ο σύζυγος της αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου) ένωσε τους γύρω οικισμούς σε μία μεγαλύτερη νέα πόλη, που της έδωσε το όνομα της γυναίκας του, Θεσσαλονίκη. Η νέα πόλη δημιουργήθηκε σε μία περιοχή εξαιρετικής γεωστρατηγικής σημασίας – στο τέλος της κοιλάδας του Αξιού ποταμού. Σύντομα έγινε μητροπολιτικό κέντρο, ένα προφίλ που έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα, διόλου ευκαταφρόνητο επίτευγμα για μία ιστορία 23 αιώνων.

Μεσαίωνας – Βυζάντιο

Η Θεσσαλονίκη μεγάλωσε κι έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυτοκρατορίας μετά την Κωνσταντινούπολη, και από τα πιο σημαντικά διοικητικά και στρατιωτικά κέντρα της Αυτοκρατορίας. Οι οχυρώσεις της πόλης ήταν δεύτερες μετά της Κωνσταντινούπολης και σε μέγεθος και σε σημασία. Ο πληθυσμός της πόλης μεγάλωσε απότομα στο τέλος του 15ου αιώνα και στις πρώτες δεκαετίες του 16ου.

Μεταφορές – συγκοινωνία

Ως ο κύριος συγκοινωνιακός κόμβος της Βόρειας Ελλάδας η Θεσσαλονίκη έχει εύκολη πρόσβαση οδικώς, σιδηροδρομικώς και αεροπορικώς.

Οδικώς βρίσκεται πάνω στον διεθνή άξονα ΠΑ.ΘΕ ((Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι), ενώ με την ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού συνδέεται πλέον εύκολα και με την υπόλοιπη Ελλάδα, από το Ιόνιο πέλαγος μέχρι τα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Η ολοκλήρωση της Εγνατίας έχει δημιουργήσει επίσης στην πόλη πέρα από την ήδη υπάρχουσα περιφερειακή οδό και την εξωτερική περιφερειακή που επιτρέπει στους ταξιδιώτες προς Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να παρακάμπτουν εντελώς την πόλη.

Σιδηροδρομικώς συνδέεται με τακτικά δρομολόγια με την Αθήνα, ενώ οι γρήγορες αμαξοστοιχίες Intercity πραγματοποιούν το ταξίδι σε λιγότερο από 4,5 ώρες. Επιπλέον η Θεσσαλονίκη αποτελεί, λόγω της θέσης της βασικό σιδηροδρομικό κόμβο σύνδεσης με τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και την Τουρκία με απευθείας δρομολόγια.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης πολύ κοντά στην Πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρη) και εξυπηρετείται με αστική συγκοινωνία με τις περισσότερες γραμμές της πόλης από όλα τα σημεία της.

Το αεροδρόμιο “Μακεδονία” είναι επίσης σημαντικός Ελληνικός αλλά και διεθνής κόμβος με τακτικά δρομολόγια προς την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και κύριους διεθνείς προορισμούς. Υπάρχουν σχέδια επέκταση των αεροδιαδρόμων ώστε να μπορεί να δέχεται υπερατλαντικές πτήσεις.

Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται 16 χλμ ανατολικά από το κέντρο της πόλης και εξυπηρετείται σε τακτική βάση με δρομολόγια λεωφορείων (Λεωφορείο Νο 78 που ξεκινάει από το Σιδηροδρομικό Σταθμό στη δυτική Θεσσαλονίκη) και με ταξί.

Στη συγκοινωνία εντός της πόλης κυρίαρχο ρόλο έχει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) με όλα τα αστικά λεωφορεία ν’ ανήκουν σ’ αυτόν.

Τα ταξί είναι πανταχού παρόντα και μπορείτε να πάρετε κάποιο, είτε με ραντεβού (με εταιρεία ραδιοταξί), είτε με άμεση κλήση σε εταιρεία ραδιοταξί, είτε σταματώντας κάποιο στα περισσότερα σημεία των δρόμων, είτε σε κάποια από τις πολυάριθμες πιάτσες ταξί.

Χιλιομετρικές αποστάσεις

 • Αεροδρόμιο : 8χλμ
 • Σιδηροδρομικός Σταθμός : 9χλμ
 • ΚΤΕΛ : 12χλμ
 • Πλατεία Αριστοτέλους : 7χλμ
 • ΔΕΘ : 6χλμ
 • Λευκός Πύργος : 6χλμ
 • Μέγαρο Μουσικής : 4χλμ
 • Άνω πόλη (κάστρα)  : 7χλμ
 • Νέα παραλία : 4χλμ
 • Λαδάδικα : 8χλμ
 • Κυβερνείο Παλατάκι : 0,5χλμ
 • Θέατρο Μελίνα Μερκούρη : 0,5χλμ
 • Regency Casino : 8χλμ

Ραδιοταξί Θεσσαλονίκης

Μακεδονία: 2310 550500-1
Μέγας Αλέξανδρος: 2310 866866
Θεσσαλονίκη: 2310 551525
Ωμέγα: 2310 511855
Λευκός Πύργος: 2310 214900

Ρωτήστε το προσωπικό μας στην υποδοχή του ξενοδοχείου για πληροφορίες σχετικά με την μεταφορά σας. Θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε.

Το κλίμα της Θεσσαλονίκης

Το κλίμα είναι λιγότερο μεσογειακό και πιο πολύ ηπειρωτικό, με μεγαλύτερη επίσης υγρασία λόγω του Θερμαϊκού Κόλπου. Στην πόλη πνέει περιστασιακά ο γνωστός βόρειος άνεμος Βαρδάρης που βοηθά στον αερισμό της, αλλά γενικά επηρεάζεται λιγότερο από τα μελτέμια.

Ο χειμώνας είναι συνήθως αρκετά βαρύς, ενώ στην πόλη χιονίζει σχεδόν κάθε χειμώνα, πολλές φορές μάλιστα οι χιονοπτώσεις είναι έντονες ακόμα και στο κέντρο, αν και τα χιόνια εντός της πόλης δεν διαρκούν πολύ.

Οι πιο υγροί μήνες είναι από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο και οι βροχοπτώσεις πολλές φορές είναι έντονες και μεγάλες σε διάρκεια. Από την άλλη το καλοκαίρι είναι όσο καυτό είναι και στην υπόλοιπη Ελλάδα.